Asigurarile medicale din sistemul privat vor lasa spitalele publice din Timisoara fara pacienti?


TIMISOARA. Tot mai multi pacienti prefera sa plateasca mai mult pentru a fi tratati in spitale private, in locul “decontarii” medicamentelor si spagilor din spitalele publice. Conditiile insalubre, plata materialelor medicale si tratamentul discretionar de care au parte bolnavii in unele spitale de stat au determinat, in ultima vreme, o reorientare masiva a populatiei spre zona asigurarilor private.

In clinicile particulare, spun pacientii, se primeste atentia cuvenita si tratamentele vin la timp! Tocmai din cauza acestui motiv, intentia noului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a sista finantarea din bani publici a spitalelor private a starnit un val de critici din partea populatiei, care a dus rapid la reconsiderarea acestei masuri.

Am o asigurare de viata cu clauze medicale si, nu demult, am fost nevoit sa-mi fac o operatie de menisc. Interventia chirurgicala s-a desfasurat la o clinica privata din oras, cu care compania asiguratoare are contract, si totul a decurs foarte profesionist. Datorita clauzelor din contractul de asigurare, costul operatiei a fost decontat de companie, iar pentru fiecare zi de spitalizare si zi de convalescenta mi s-a decontat o anumita suma. Asa se face ca, dupa aceasta operatie, m-am trezit in cont cu peste 3.500 de euro”, ne-a declarat Catalin Negrescu, care, pentru a beneficia de clauzele asigurarii medicale private, plateste o rata lunara de aproape 250 de lei.

Tot mai multi romani au optat anul trecut pentru o asigurare privata de sanatate pentru ca doresc sa beneficieze de confort si siguranta atunci cand se confrunta cu o problema de sanatate”, spune si presedintele Departamentului Asigurari de viata din cadrul unei companii de profil din Timisoara, Florina Vizinteanu.

Asigurari de 1.000 de euro la privat, 200 de euro in sistemul public

Potentialii amatori de asigurari de sanatate private au la dispozitie mai multe tipuri de pachete de servicii medicale cu adresabilitate diferita, in functie de nevoi si varsta. Dupa incheierea contractului, pacientul primeste un card si isi rezolva problemele mergand direct la spitalul privat cu care respectiva companie colaboreaza. Asigurarile se fac atat la persoane fizice cat si la grupuri. Cele mai cautate sunt pachetele simple, din cauza salariilor foarte mici din Romania.

Spre exemplu, cu un pachet anual complex in valoare de 4.028 de lei, o tanara de 26 de ani beneficiaza de toate serviciile, respectiv consultatii in clinica, investigatii paraclinice, analize de laborator, tratamente si servicii in clinica, proceduri chirugicale, proceduri ginecologice, monitorizarea sarcinii, spitalizarea. Pe de alta parte, in cazul salariatilor care beneficiaza de tratamentul medical in sistemul public de sanatate, cotele procentuale de contributie pentru sanatate sunt de 5,5% pentru asigurat si 5,2% pentru angajator. Astfel ca pentru o persoana cu un salariu minim de 700 de lei, cota de impunere pentru CAS este de 39 de lei, la care se adauga iar alti 36 de lei care vor fi perceputi  angajatorului.

In aceste conditii, intr-un an, de la o persoana cu salariul minim pe economie, statul incaseaza 900 de lei, bani insuficienti, spre exemplu, pentru o banala operatie de apendicita, care costa intre 4.700 lei si 5.700 de lei.

Tocmai de aceea, in cele mai multe cazuri, diferenta este suportata din buzunarul bolnavului. Sefii institutiilor sanitare recunosc faptul ca asigurarile de sanatate din sistemul public nu acopera toate interventiile chirugicale sau analizele de care au nevoie pacientii si dau “asigurari” ca incearca sa rezolve problema.

Sunt situatii si situatii. Uneori nu avem bani de reactivi sau de alte materiale. Suntem constienti ca nu bolnavul trebuie sa suporte anumite costuri, din acest motiv si cerem o mai buna finantare la minister. Ni s-au promis mai multi bani si, din acel moment, toate cheltuielile pacientilor asigurati vor fi stopate”, ne-a declarat managerul Spitalului Clinic Judetean Timisoara, medicul Ciprian Bogdan.

“Pacientii pot sa-si recupereze in instanta contravaloarea medicamentelor cumparate din banii proprii!” 

Totusi, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Timis sustin ca acesti bani pot fi recuperati ulterior, de catre pacienti, de la unitatea sanitara unde au fost internati sau tratati ambulatoriu. Din nefericire, procedura este una greoaie, se deruleaza in instantele de judecata, si in conditiile in care spitalele nu au bani, multi dintre pacienti renunta.

In momentul in care incheie contractul cadru cu noi, spitalele se angajeaza sa asigure atat servicii medicale, cat si medicamente si dispozitive medicale prevazute in documentul respectiv. Persoanele care trebuie sa isi achizitioneze medicamente in momentul internarii trebuie sa stie ca pot solicita, pe baza de chitante si alte documente justificative, restituirea contravalorii acestor medicamente”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, Oana Rachitan.

Totusi, daca in cazul materialelor medicale si a medicamentelor se poate invoca o eventuala recuperare a banilor cheltuiti in spitale, cu conditia ca aceste cheltuieli sa fie dovedite cu acte, nu acelasi lucru se poate spune si despre spagile omniprezente in sistemul public de sanatate. Aceste cheltuieli “la negru” nu pot fi dovedite, iar in multe cazuri bolnavul este ignorat chiar daca si-a procurat toate medicamentele necesare tratamentului, daca acesta sau apartinatorii sai nu au fost destul de draguti cu personalul medical de specialitate…

AUTORI: MARCELA SFERLEA, GHEORGHE ILAS

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.