Aquademica lanseaza programe de pregatire profesionala 2012


TIMISOARA. Zilele acestea la Fundatia Romano-Germana Aquademica se desfasoara un seminar ce dezbate problematica namolului provenit de la statiile de epurare a apelor uzate. Este vorba de al treilea modul dintr-un proiect de pregatire profesionala in domeniul apei uzate. Scopul acestui proiect este acela de a acorda un sprijin suplimentar specialistilor din domeniul managementului apelor uzate, oferind informatii despre diferite metode de eficientizare a tehnologiilor de tratare, de operare si de intretinere. Proiectul ofera, in acelasi timp, si oportunitatea dezvoltarii de competente si aptitudini privind tehnologiile de proces inovative si practicile din acest domeniu. Cursantilor  li se va da astfel posibilitatea asimilarii de cunostinte privind conceptele de eficientizare si durabilitate a sistemelor de tratare a apelor uzate urbane si apoi a transferarii si testarii lor in companiile unde lucreaza.

In Romania exista un vid de informatii cu privire la metodele de eficientizare energetica si economica a sistemelor moderne de tratare a apelor uzate cat si in ceea ce priveste conducerea fina a acestora. Aceste statii moderne, noi construite in cadrul unor proiecte europene necesita o urmarire foarte atenta si o pregatire continua a personalului care le exploateaza. Dr.ing. Ilie Vlaicu, director general Aquatim SA. Transfer de know-how oferit de catre Fundatia Aquademica prin programele de pregatire profesionala consta in diseminarea celor mai bune practici manageriale, de tehnologie, de standarde de lucru oferite de lectori cu experienta din Romania si Germania.

Programele de instruire ale fundatiei sunt adresate si studentilor de la facultatile de profil, iar numarul celor care participa la seminariile Aquademica e in crestere.  Chiar daca acestia, pe parcursul scolarizarii vin in contact cu anumite proiecte de cercetare in domenii mai avansate, multi nu au posibilitatea continuitatii acestor proiecte prin aplicarea practica a rezultatelor cercetarii. in plus, manualele si ghidurile de lucru prezente in literatura de specialitate au un continut general si nu au fost adaptate ultimelor tehnologii aplicate pe plan international .

Venind in intampinarea acestor nevoi, Aquademica lanseaza programa de cursuri pe anul 2012 care se gaseste pe site-ul fundatiei www.aquademica.ro. Temele dezbatute in cadrul seminariilor si cursurilor vor atinge subiecte cerute de specialistii romani. Dintre aceste teme putem numi cateva mai importante: reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apa; transferul de know-how german in domeniul achizitiilor publice; elaborarea unui standard de intocmire pentru caiete de sarcini pentru lucrari de alimentari cu apa/evacuarea apelor uzate;  plan general de alimentare cu apa a unei localitati – definitie, baza legala, dezvoltare, consum de apa, gradul de racordare, influente climatice etc.
Programa de cursuri si de seminarii se va imbunatati continuu in functie de cerintele cursantilor si de disponibilitatea lectorilor. Reamintim ca Fundatia Romano-Germana Aquademica a luat fiinta in anul 2009, find rezultatul parteneriatului dintre Aquatim SA si Primaria orasului Munchen. Inca de la infiintare un numar mare de specialisti au trecut pragul fundatiei, iar aprecierea lor a fost si este una pozitiva cu privire la programele desfasurate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.