Apa mai curata in Canalul Bega, dupa reabilitarea statiei de epurare. S-au cheltuit 30 de milioane de euro, bani de la UE

TIMISOARA. Apa din Canalul Bega va fi mai curata odata ce noua statie de epurare a Timisoarei, complet modernizata, va fi inaugurata saptamana viitoare. Reabilitarea acesteia a fost facuta cu aproape 30 de milioane de euro.

Apa din Bega va fi mult mai curata deoarece statia de epurare are 2 linii noi, una de tratare biologica si tertiara a apei uzate, care elimina azotul si fosforul din apa si apoi o trimit in canal, si una pentru tratarea namolului.

„Practic, este o statie noua, cum ar veni. Acum deserveste toata Timisoara si zonele limitrofe, adica 440.000 de locuitori. Noi am crescut capacitatea statiei, pentru ca inainte era mai mica. Pentru apa din Bega va avea efecte benefice, pentru ca ne vom incadra in normativele europene si nationale in vigoare. Dupa ce am intrat in Uniunea Europeana, conditiile de mediu erau tot mai dure. Apa din Bega va fi mai curata”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Georgiana Petrascu, reprezentant al companiei Aquatim.

Statia a fost modernizata complet, mai exact a fost reabilitata treapta mecanica de epurare si s-au construit cele doua linii noi. In plus, din fondurile alocate pentru statia de epurare, de 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeana, s-a construit si o cladire noua pentru laboratorul de control calitate al Aquatim.

Statia de epurare a fost pusa in functiune la 26 octombrie 1912, acum aproape 100 de ani, fiind prima din tara.

Vom plati mai mult pentru apa si canalizare

Timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru alimentarea cu apa si pentru canalizare. Potrivit directorului companiei timisorene de apa, pretul pentru un metru cub de apa va creste cu aproximativ 7 bani. Aceasta din cauza ca Aquatim va reabilita mai multi kilometri de canalizare, atat in Timisoara, cat si in judetul Timis.

„Preturile la apa se modifica nu datorita statiei de epurare, ci datorita fondurilor de coeziune pe care le-am preluat, adica a celor aproape 120 de milioane care se investesc. Oricum preturile la apa in Timisoara sunt cele mai mici din tara. Daca creste, creste cu 6-7 bani, este un pret aproape irelevant”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro directorul Aquatim, dr. ing. Ilie Vlaicu.

Potrivit reprezentantilor companiei, va fi modernizata statia de pompare de pe strada Polona, precum si sistemul de deshidratare a namolului la statia de epurare, cu cele aproape 120 de milioane de euro va fi extinsa si inlocuita reteaua de alimentare cu apa pe 10 kilometri, iar pe alti 28 de kilometri se inlocuieste reteaua de canalizare.

„Noi avem si o conditie sa crestem pretul. De aceea va creste, pentru ca o parte din bani, 15 milioane de euro, trebuie sa o punem si noi. Cel mai probabil vom lua un imprumut de la o banca”, a mai spus Georgiana Petrascu.

In prezent, fiecare timisorean plateste 2,54 lei/m3 pentru alimentarea cu apa si 1,60 lei/m3 pentru canalizare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete