Angajatorii din Timis, asteptati la Finante pentru a depune primele declaratii unice 112

Termenul de predare al primelor declaratii unice, formularul 112, se apropie. Pana in 25 februarie, angajatorii si asociatiile de proprietari trebuie sa depuna aceste documente la Finante.
In paralel, trebuie sa isi cumpere certificatele digitale.
Timisul este printre primele 8 judete din tara la numarul de declaratii care trebuie colectate.
Circa 200 de persoane, experti contabili, presedinti ai asociatiilor de proprietari ori reprezentanti ai unor institutii publice, au luat parte la ultima intalnire cu reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice Timis si ai Casei Judetene de Pensii la care s-a discutat despre modul in care se completeaza declaratiile unice.
Documentele trebuie folosite de acum incolo de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt entitati asimilate angajatorului.
Timisul este printre primele 8 judete din tara unde se asteapta un volum mare de declaratii. Fac apel catre toti cei care trebuie sa depuna declaratia 112 la ghiseele Finantelor sa vina cat mai repede, pentru a evita aglomeratiile din zilele de 23, 24 si 25 februarie„, a declarat Aurelian Candea, directorul adjunct al DGFP Timis.  Acesta i-a mai informat pe cei prezenti ca se poarta discutii pentru ca declaratiile unice sa poata fi depuse, in perioadele de varf, si la Casele de Asigurari de Sanatate, unde vor putea fi deschise niste ghisee.
Trebuie semnat un protocol cu Casa de Asigurari, vom sti pana la finele saptamanii daca vor fi ghisee in plus. Vrem sa fie cat mai multe ghisee deschise si, daca va fi nevoie, vom sta si peste program, dar sper ca nu se va intampla asta„, a mai spus Candea. Numarul exact al celor care trebuie sa depuna aceste declaratii nu este cunoscut cu exactitate, cifrele fiind clare dupa prima sesiune de depuneri.
Angajatorii care au deja certificate digitale – achizitionate prin expertii contabili – nu mai stau la aceste cozi, pentru a depune declaratiile unice in format pe hartie. Modul in care se foloseste acest certificat digital este explicat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la sectiunea „Declaratii electronice”.
Cei care nu au cumparat inca aceste certificate trebuie sa stie ca ele costa 47 de euro plus TVA. Doar trei firme din Romania sunt acreditate pentru vanzarea de certificatele digitale, obligatorii pentru declaratiile unice 112: SC Certsign SRL, SC Digisign SA, SC Trans Sped SRL. Lista acestor furnizori se gaseste pe siteul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale – www.mcsi.ro, la rubrica „Registrul furnizorilor de servicii de certificare”.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.