Andrei Vacaru, coordonator Noua Republica Timis: Se poate spune ca facem jocurile PDL, sunt argumente pro si contra

Andrei Vacaru este coordonator Noua Republica Timis. A terminat scoala de Arte din Pitesti, insa lucreaza in domeniul imobiliar inca din anul 2008. Citeste un interviu amplu cu planurile Noii Republici in judetul nostru!

Ce este Noua Republica? O miscare civica, un partid politic?
Din punct de vedere juridic, Noua Republica este constituita ca si Asociatia Noua Republica, cu personalitate juridica si isi desfasoara activitatea in baza acestui document. Suntem la momentul in care strangem semnaturile pentru statutul partidului si platforma politica, documentele necesare pentru inregistrarea formatiunii ca si partid politic. Din punct de vedere al ideii cu care am plecat, Noua Republica este de fapt o miscare, o miscare nascuta din nevoia unei reprezentari politice a dreptei romanesti pentru ca prin mica prezenta electorala a PNTCD, prin plecarea in PNL in clasele comunistilor din PSD, peste tot se stie ca PSD nu a rupt inca legaturile cu PCR, pe partea dreapta a esicherului politic se constata o lipsa de reprezentativitate. Noua Republica din asta a si dorit sa se nasca, incercand sa atraga persoane care sunt de dreapta, inclusiv cele care nu stiu ca sunt de stanga sau de dreapta, dar care doresc sa avem un stat in care cetateanul primeaza in fata statului care sa fie important, un cetatean care sa fie complet echipat, instruit.

Cum ii atrageti?
Avem mai multe mijloace de a atrage aceste persoane. in primul rand il avem pe domnul Mihai Neamtu cu un discurs foarte atractiv pentru persoanele carora ne adresam. Este vorba de tinerii intre 25 si 80 de ani. Pentru ca Mihai Neamtu are un discurs de dreapta, are un discurs foarte bine conturat, cred ca prin discursul lui arata foarte bine de ce ne-am nascut, ce vrem sa facem, incotro ne indreptam, pe cine reprezentam si care sunt pasii pe care ii vom urma.

Pe plan local, cum va faceti cunoscuti?
Avem mai multe mijloace de comunicare. in primul rand avem o pagina pe internt si in al doilea rand avem o pagina pe Facebook. Avem, de asemenea, un club deschis unde fiecare poate sa isi aduca prietenii. Internetul este un mijloc foarte ieftin, eficient de comunicare si de transmitere a mesajelor noastre. Pe langa aceasta avem buletine informative pe care le realizam noi, de la filiala Timis sau le primim de la colegii nostrii de la Bucuresti si pe care le transmitem simpatizantilor din baza de date pe care am constituit-o. E o baza de date pe care am constituit-o in urma adeziunilor online pe care diverse persoane le-au pustat pe Facebook sau pe site. Pe langa aceasta avem o comunicare buna cu presa. in general suntem o echipa destul de consistenta avand in vedere pe cei care isi platesc cotizatia.

Cati membri aveti?
in momentul de fata avem cu adeziuni, 30 de persoane, simpatizanti sunt in jur de 190 cu un impact de Facebook de 147.000 de persoane, dar e destul de greu de contabilizat cati simpatizanti avem. Noi functionam pe departamente, domnul Ilie Gavra care se ocupa de relatiile publice si Szilagy Ioan care are in curs de formare acel departament al oamenilor de afaceri de care se va ocupa si care va veni cu documente pentru modificarea Codului Muncii.

Cine este in spatele Noii Republici? Basescu? Este Alba ca Zapada propusa de Sebastian Lazaroiu?
De ce trebuie sa fie cineva in spate? De ce cand se naste o formatiune trebuie sa fie cineva in spate? O sa va dau cateva argumente ca nu se afla nimeni in spate. in primul rand ca aceasta miscare a plecat de pe internet. Eu nu cred ca cineva controleaza internetul atat de bine ca sa formeze astfel de miscari care, sa zicem, la inceput sunt imaculate. in al doilea rand, uitati-va la fonduri. Ceea ce facem este din cotizatii, donatii care sunt transparente.

Cat e cotizatia?
Cotizatia este de 50 de lei lunar pentru cei care vor sa se implice. Pentru studenti si pensionari, avem o oferta de 10 lei. Am sa va dau si un al treilea argument ca nu este nimeni in spate. Daca va uitati, niciunul dintre membrii Noii Republici nu a facut politica pana acum, niciunul nu poate fi santajat. si al patrulea argument este ca stim de ce se pune aceasta intrebare, pentru ca Noua Republica a aparut pe fondul unei asteptari si pe fondul unei viziuni a lui Sebastian Lazaroiu care dupa ce a fost destituit de la Ministerul Muncii a spus ca va aparea Alba ca Zapada. Una e sa spui ca apare Alba ca Zapada pentru ca sesizezi o nisa din punct de vedere politic si alta e sa te implici, sa construiesti acea Alba ca Zapada. De fapt acea Alba ca Zapada in acceptiunea mea a fost acea miscare populara care se stie ca a fost inregistrata de fiica lui Traian Basescu, de aici legatura cu Traian Basescu, pentru a ataca pe cei care au plecat masiv din PDL, dezamagiti de acest partid, care l-au abandonat pe Traian Basescu. Iar al cincilea argument, uitati-va ce se intampla in viata politica. Asistam la o reintoarcere la matca a FSN. Si atunci optiunea noastra care e? Sa ne intoarcem in urma?
Nu credeti ca faceti jocurile PDL-ului in conditiile in care criticati atat de mult stanga din Romania? Folositi sintagme ca: „Socialismul (fie el si deghizat in socialism-liberal) instiga la invidie si ura de clasa.” Sau “Revenirea stangii la putere pune in pericol dreptul de proprietate” sau  “Stanga ar arunca Romania in spirala nesfarsita a risipei si a cheltuielilor nesabuite.  Stanga paseaza datorii de neconceput in contul generatiilor viitoare.” Mai continuu? “Stanga romaneasca nu s-a delimitat niciodata, in sens moral sau juridic, de comunism”.
Se poate spune si asa, ca facem jocurile PDL-ului, dar sunt si argumente pro si argumente contra. Fiind de dreapta este normal sa ne pozitionam in antagonism cu o miscare de stanga. Noi nu atacam, in schimb noi vrem sa construim ceva. Atunci cand vorbim de modificarea Codului Fiscal noi nu vrem sa daramam ce s-a construit pana acum, nu vrem sa daramam Codul Fiscal. Vrem sa luam ce este bun, sa luam din experienta noastra. Daca va uitati la discursul PDL care a ajuns la 13% din 40 si ceva la suta, care facea aliante si care acum face jocuri de partid in balama, eu nu cred ca se poate face asocierea cu un mesaj al Noii Republici. PSD-ul, pe de alta parte, prin natura lui, controleaza viata oamenilor. Noi spunem ca este momentul ca lucrurile sa se schimbe si sa se indrepte inspre dreapta. Mentalitatea noastra este una a oamenilor de afaceri care atunci cand preiau o noua afacere nu o darama, ci incearca sa construiasca pe nucleul ei. Nu exista in acceptiunea dreptei sa se darame ce s-a construit.

„Vino. Spune. Schimba“ e sloganul dumneavoastra. Sa ne imaginam ca am venit. Ce sa spun? Ce sa schimb?
Noi nu vrem sa convingem pe nimeni. Persoanele care vin la noi trebuie sa se regaseasca, sa poata sa se exprime. Avem o oferta pe care o facem celor care vor sa adere. Acest ”Spune” inseamna ca esti ascultat atunci cand ai ceva de spus si ca este foarte important pentru noi, daca ne gasim suficient de multi ca sa avem aceleasi preocupari, sa facem acele work-shop-uri sa punem problemele cap la cap si sa incercam sa producem orice care poate schimba in bine. si atunci ”Vino, Spune, Schimba” isi are sensul.

Ce ati spus dvs? Ce ati schimbat?
Pana acum doar se vorbea de Noua Republica, era o asteptare. Am reusit sa ne inchegam un grup, am reusit sa ne filtram, intr-o forma sau alta persoanele care se aseamana cu noi, care au aceleasi preocupari. Faptul ca am creat aceasta structura este ca un vid, deci noi am creat o zona in care incercam sa atragem oameni de buna calitate, oameni care au competente si care pot adauga un plus de valoare noua ca si formatiune. Ce am schimbat pana acum? Lumea stie despre noi, avem un impact foarte bun in presa, sunt cateva bloguri care ne sustin neconditionat, ne ajuta, ne transmit sondaje, idei. Fata de oferta care exista acum, Noua Republica facem o pregatire a persoanelor care stiu sa iasa in fata, care sa aiba o pregatire si care sa stie sa castige votul alegatorilor din Timis.

Cu ceva timp in urma a mai aparut o miscare de genul dvs, URR. S-a transformat intr-un partid si a murit speranta. Cu ce va deosebiti de URR?
Am citit un articol cum ca lucram pe campuri arse si fantani otravite, dreapta are o problema de constructie. Pe stanga este foarte usor de construit. Majoritatea asculta, am inteles, sa traiti, stiu ce am de facut. Ofera ca si acel Madalin Voicu, daca tineti minte acel SMS pe care el l-a transmis lui Geoana „Spune-mi cu ce sa te ajut“, practic se punea la picioarele lui. In dreapta e mai greu de construit pentru ca fiecare persoana are o valoare. Pe dreapta e foarte greu de construit pentru ca sunt oameni care sunt lideri. Sunt, in general, oameni care si-au construit o afacere pentru ca si-au dorit sa scape de niste sefi nedoriti. Fiecare persoana care gandeste de dreapta, vrea sa faca ceva, vrea sa schimbe ceva. A fost PLD-ul si URR-ul, toate aceste formatiuni mici de dreapta care dupa mai mult sau mai putin timp au fost absorbite.

Una dintre greselile celor de la URR a fost cooptarea unor membrii de partid ale altor formatiuni. Dumneavoastra veti face asa ceva?
Exista o adeziune in care fiecare declara daca a facut parte din PCR, daca are vreun fel de legaturi cu statul. Daca persoana nu este reprezentativa pentru noi, nu are ce sa caute in Noua Republica. Legea spune ca nu poti fi in acelasi timp in doua partide. Sunt tendinte, am fost contactati de persoane de la PDL care au spus ca nu se mai regasesc in acea formatiune. Atunci de ce veniti la noi? Atunci noi contactam fiecare persoana care ni se alatura. E o selectie foarte riguroasa. Am lansat un apel de buna credinta sa ni se alature astfel de persoane. Nu incurajam traseismul politic. In organizatia noastra avem responsabilitati, nu avem functii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Interesant interviu desi din titlu se intelege cu totul altceva, ma si gandeam ca exact asta mai lipsea dar vad ca nici vorba de jocuri basesciene. Cred ca Romania are nevoie de o alta viziune dar nu stiu cat de incoruptibili sunt si astia

  2. Haideti sa ne luam tara inapoi !!!

  3. IAR VIN REGATENII SA NE CONDUCA

  4. Il stiu pe Andrei Vacaru, suntem prieteni… este un familist convins, are doi copii, este un om de caracter, cu principii sanatoase si dornic sa ajute oamenii. Este un prieten asa cum ai vrea sa fie un prieten…
    Este un om care se informeaza, studiaza si se instruieste continuu…
    Sunt convins ca scopul lui ii va influenta pe toti aceia care vor ca aceasta tara sa progreseze…

  5. numele nu e bun, noua republica banat ar fi mai bine, dar si mai bine fara republica, ca a fost impusa de comunisti.

    • Cred ca numele este „NOUA REPUBLICA”, numai ca Timis se refera la faptul ca interviul este al coordonatorului local. Pentru a fi corecti, habar nu ai cate lucruri bune au avut comunistii, numai ca sau anulat de dragul de a uita de o nutiune, adica, comunism.

  6. E o miscare pornita din zona de vest a tarii, si a cuprins deja peste 30 de judete,plus diaspora.

    Initiatorul,Mihai Nemtu este din Arad.

  7. Pai n-a zis Basescu la Interventia cu romanii ca le pregateste romanlor o Romanie noua (lor). Nu vi se pare ca seamana cu ce vrea Basescu (Noua Republica, Noua Romanie, Romania Noua sau lor). N-am incredere. Mai bine votez USL ca stiu cit pot decit pe EBA, Baconski, Lazaroiu sau Leana din Plescoi sau mai stiu eu cine e in spatele acestui partid. Fiti seriosi. UNPR are – infinit in sondaje si credeti ca un nou partid aduna mai mult la vot. Au mai incercat si altii.

    • Cand esti murdar de rahat, nu inseamna ca daca te speli cu un alt rahat care pute mai putin esti si curat, tot puti, e adevarat ca mai putin, dar tot puti.

  8. Şcoala de ofiţeri de tancuri din Piteşti, ce şcoală de arte, a fost ofiţer de armată, promoţia 1990 şi un tip care nu i-a înghiţit niciodată pe ăştia care se dau socialişti. A fost unul dintre primii ofiţeri în rezervă care a ieşit public în 2009 să denunţe scrisorile alea electorale, adresate de Geoană tuturor militarilor în rezervă. Denunţâmnd implicit şi accesul electoral pesedisto/ securist la anumite baze de date mai sensibile. Deci care e problema că a fost ofiţer? Voi chiar credeţi că toţi ofiţerii au fost nişte neica-nimeni?