Amenajarea mansardei: living, dormitor sau loc de joaca, posibile utilitati pentru mansarda unei case

Mansarda este un spatiu util, aceasta desi multi proprietari de case o folosesc pe post de spatiu depozitare. In functie de suprafata disponibila, mansarda poate fi transformata fie intr-un living relaxant, intr-un dormitor, o camera pentru copii, un birou boem sau chiar intr-un dressing chic.

Pe un singur perete poate fi aplicat un tapet floral pentru un look feminin, romantic. In ceea ce priveste design-ul, un mix de imprimeuri (flori, dungi) creeaza un spatiu modern.

In cazul in care casa este foarte generoasa, dormitorul matrimonial poate fi mutat chiar la mansarda. Desi de cele mai multe ori, acesta se gaseste la parter sau primul etaj. Forma tipica a mansardei (tavanul inclinat si ferestrele montate in acoperis) creeaza o atmosfera intima atat pe timpul zilei, cat si al noptii.

In ceea ce priveste stilul, nu exista restrictii. Country-chic, clasic sau modern mansarda trebuie considerata o camera ca oricare alta. Eventual, se poate tine cont de zona unde se afla casa sau carui scop ii este destinata. De exemplu, stilul traditional, bazat pe mult lemn, va fi cel mai intalnit intr-o mansarda dintr-o casa de vacanta, de la munte.

Mansarda este nemaipomenita pentru camera copiilor, in special daca este mica. Este un loc de joaca perfect pentru micuti si poate fi umpluta de culori. Tot aici, poate fi amenajat un al doilea living, eventual pentru copil si invitatii lui, care se vor simti mult mai relaxati, departe de ochii parintilor.

La imbinarea peretilor cu tavanul, in cornisa, inaltimea peretilor variaza, insa de obicei nu depaseste inaltimea de 170 de centimetri. Pentru a optimiza spatiile create in aceasta zona puteti monta niste rafturi in care sa depozitati diverse cosuri, cutii, obiecte decorative, carti sau alte lucruri de uz curent. Unul dintre atuurile mansardelor bine executate il reprezinta lumina naturala din belsug. Tocmai asta face acest spatiu potrivit pentru diverse destinatii si activitati: biblioteca, birou, sala de sport, camera de odihna, atelier de creatie sau un fel de gradina de iarna etc.

Ferestrele inclinate, inventate special pentru dotarea mansardelor, permit patrunderea cu pana la 40% mai mult a luminii naturale si o mai buna ventilare a spatiului.

Daca sunteti fericitii posesori ai unei mansarde, nu ezitati sa investiti timpul si suma necesara de bani pentru a crea aici oaza de liniste atat de necesara fiecaruia dintre noi. Aici veti putea privi ploaia in zilele mohorate, cerul senin in zilele cu soare sau sa va petreceti serile numarand stelele inainte de somn.

Prima mansarda locuibila a fost construita in urma cu mai bine de patru sute de ani in Franta. De atunci si pana in prezent insa, mansardele au devenit populare in intreaga lume, depasind cu mult granitele Frantei. Principalul avantaj al constructiei unei mansarde il constituie posibilitatea de extindere a spatiului locativ fara costuri prea mari.

Dupa descoperirea conceptului de mansarda de catre francezi si ceilalti locuitori ai Europei au inceput sa investeasca in amenajarea acestora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.