Alerta pe Aeroportul Timisoara! Ce a declansat alarma si a pus pe jar fortele de interventie?

TIMISOARA. Mobilizare pe Aeroportul International Timisoara in cursul diminetii de luni cand un bagaj suspect abandonat in parcarea aerogarii a  declansat alarma in randul fortelor de securitate.


Cei care se aflau in aeroport au fost martorii unui exercitiu de amploare care sa arate cat de pregatite sunt echipele de interventie intr-un asemenea caz.

Scenariul a prevazut ca, in jurul orei 9.00, in timpul patrularii in parcarea auto, un agent de securitate a descoperit un obiect abandonat. Acesta a anuntat imediat specialistii din cadrul Directiei SRI a Judetului Timis care impreuna cu echipa de evaluare a amenintarii a constatat ca bagajul este suspect, deoarece nu avea nicio eticheta si nu putea fi identificat proprietarul, si in consecinta, exista posibilitatea sa contina explozibil.

Imediat s-a dat alarma. A fost anuntata rapid echipa pirotehnica de interventie a S.R.I. Timis. Pasagerii, angajatii companiilor aeriene si ai aeroportlui care se aflau in terminal sau in vecinatatea amplasamentului coletului suspect au fost evacuati si, in paralel, a fost izolata si delimitata zona de pericol. Personalul aeroportului a evacuat echipamentele si utilajele de deservire a aeronavelor din zona de parcare si a restrictionat parcarea aeronavelor, ca acestea sa nu fie amplasate la o distanta mai mica de 200 m fata de obiectul periculos. Autospecialele Salvare si Stingere Incendii ale aeroportului s-au plasat chiar la limita razei de siguranta, fiind pregatite sa intervina in caz de nevoie, dupa neutralizarea bagajului.

Indata ce au sosit specialistii de la SRI, pachetul a fost ridicat cu ajutorul robotului, dupa care a fost scanat cu un aparat cu raze X. Pentru siguranta, s-a luat decizia de neutralizare a bagajului suspect, astfel incât acesta a fost amplasat in siguranta intr-o zona mai izolata si neutralizat.

Este foarte important ca periodic sa testam viteza de reactie, dar si modul de organizare si interventie a tuturor structurilor care ar putea fi implicate intr-un astfel de incident. Astfel, putem identifica posibilele puncte slabe si sa reusim sa le corectam din timp. Cred ca exercitiul a demonstrat ca, in cazul unei amenintari reale, aeroportul este pregatit cu toate fortele sa intervina rapid”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.

Exercitiul a fost realizat impreuna cu Directia SRI a judetului Timis si a avut sprijinul logistic din partea dispozitivelor Politiei de Frontiera si Politiei Transporturi Aeriene, cu atributii in cadrul aeroportului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Poate ne spuneti ceva si de cum cu ceva timp in urma un”agent sub acoperire” pe nume……. a intrat prin eractie , adica a sarit gardul , a pus cateva bombe de jucarie in punctele sensibile ale aeroportului apoi sa prezentat la postul de control sa ii faca de ras si sa arate cat de bine este pregatit aeroportul sa faca fata unor situatii de urgenta. Halal securitate

  2. Da am auzit si eu de episodul bomba de jucarie. o fi adevarata? in presa nu sa scris nimic? sau au avut grija sri sa nu transpire?

  3. La baza acestui raport au stat documentele arate aici. Nu putem sa facem precizari care au fost motivele pentru care conducerea executiva a Aeroportului Timisoara de la acea vreme, nu a transpus in practica concluziile mentionate in cele 2 studii.
    Chiar daca nu cunoastem motivul pentru care aceste studii au fost pastrate in sertare, desi se poate observa ca au reprezentat costurii semnificative pentru aeroport, nu putem sa nu semnalam ca prin omiterea informatiilor au fost incalcate cele mai elementare reguli de siguranta aeronautica.
    Odata cu identificarea acestor studii, luna mai 2010, au fost luate masuri de publicare imediata a noilor valori, si totodata de realizarea unor proceduri de operare definite clar ce au permis operarea in conditii legale si a aeronavelor avind ACN > 32.
    In prezent Aeroportul Timisoara prin Biroul de Reglementari si Siguranta, in colaborare cu Directia Operationala, are un proces de monitorizare si evaluare permanenta a traficului echivalent pe acest aeroport, proces ce este raportat catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana, in calitatea sa de autoritate de supraveghere a sigurantei aeronautice.
    Ascunderea acelor date care vizeaza siguranta aeronautica nu poate decit sa duca in timp la crearea premizelor unor catastrofe aeronautice cu implicatii deosebite, afectind in primul rind vietile pasagerilor ce calatoresc pe calea aerului.
    Capitolul XIV – Sanctiuni, din codul Aerian al Romaniei, la art 92, mentioneaza ca „incalcarea prevederilor prezentului cod aerian atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala a persoanelor vinovate”.
    Din punctul nostru de vedere credem ca prin actiunea de ascundere a datelor prezentate in cele 2 studii, a fost pusa in pericol siguranta zborurilor, si astfel de fapte fac obiectul prevederilor art 98 si art 106 din Codul Aerian al Romaniei.

  4. Potrivit raportului de control, printre neregulile invocate se numără mai multe contracte. Unul dintre ele se referă la asistarea pasagerilor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă. De asemenea, Ministerul acuză nereguli în contractul de întreținere a spațiilor verzi de la aeroport, dar și într-un contract de furnizare a tichetelor magnetice de parcare, pentru care aeroportul a plătit, fără licitație, 13.680 de euro fără TVA. Un alt contract invocat în raportul de control se referă la servicii și consultanță pentru afaceri și management. În raportul de control, reprezentanții Ministerului au invocat și contractul cu o firmă care asigură mentenanța și pagina web a aeroportului. De precizat aici că firma cu care aeroportul a încheiat un contract pentru întreținerea și dezvoltarea paginii web, nu are un site propriu pentru că „websiteul este în construcție”. Alte constatări ale Corpului de Control vizează contractele pentru asigurarea unor servicii medicale pentru pasageri și angajații aeroportului, dar și unele deplasări în străinătate.

  5. Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara a fost transformat de fostul director Dan Idolu în sursă de profit maxim pentru firmele Saero, aeroportul traian vuia timisoara ppatronata de Cristian Chebuţiu şi UCM Reşita, reprezentată de Adrian Chebuţiu, naşul directorului. PRESSALERT.ro continuă seria dezvăluirilor despre contractele cu cântec semnate cu aceste firme de aeroport, dar care au fost trecute cu vederea de toate controalele din ultimii ani.

    În toamna lui 2004 se organizează o licitaţie pentru achiziţionarea a 40.000 litri lichid degivrant pentru pistă, firma Saero câştigând cu o ofertă de 60.000 de euro. În februarie 2005, se solicită, printr-un memoriu intern, suplimentarea contractului pe motiv că a fost o iarnă grea şi cantitatea de lichid comandată este consumată, aproape în totalitate. La începutul lui martie, Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” trimite o adresă prin care cere în mod imperativ preţurile de la Saero pentru suplimentarea de lichid degivrant. Cu toate acestea, în documentele instituţiei, apare o anexă semnată în …ianuarie 2005 pentru o suplimentare de 60.000 l îm valoare de peste 97.000 euro. Asta în condiţiile în care, valoarea anexei nu avea voie să depăşească valoric jumătate din suma contractului iniţial. Ulterior, în toamna lui 2005, aeroportul se pregăteşte de iarna următoare şi în urma unei licitaţii cumpără tot de la Saero 100.000 litri de lichid degivrant pentru 183.260 euro plus TVA.