Ai o afacere in agricultura? Cat de importanta este o firma specializata pe consultanta, ne spune Darius Georgiu, managing partner Universal Energy Management

O firma de consultanta specializata poate reprezenta, de multe ori, o mana cereasca pentru cei care si-au deschis afaceri in domeniul agriculturii. Si nu numai. Omul de afaceri Darius Georgiu, managing partner la Universal Energy Management, ne explica intr-un interviu plus-valoarea pe care o poate aduce o firma de consultanta unui business in agricultura.

Conduceti o firma de consultanta. Multi au auzit aceasta sintagma, dar putini sunt cei care chiar stiu ce inseamna. Ce face mai exact o firma de consultata, domnule Georgiu?

Generic vorbind, o firma de consultanta presupune o expertiza calificata pe un anumit domeniu specific, mai exact specialisti, care, in urma unei analize profunde, sunt in masura sa gaseasca si sa ofere beneficiarului consultantei cele mai bune solutii pentru problemele cu care sunt sesizati .

Pentru o mai buna intelegere, sa luam un exemplu. Presupunem ca dumneavoastra sunteti un investitor strain si vreti sa veniti in Romania sa investiti intr-un anumit domeniu. Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa contactati o firma de consultanta. care, pe langa studiul oportunitatii investitiei pe care doriti s-o realizati, se poate ocupa de o intreaga categorie de activitati, de la infintarea firmei, la gasirea unui spatiu adecvat activitatii, la contractarea pt dvs. a serviciilor specifice de contabilitate, consultanta juridica, conturarea planului de afaceri, a unui studiu de fezabilitate pentru a vedea daca investitia dumneavoastra va aduce sau nu profit si pana la implementarea proiectului, indiferent despre ce proiect vorbim.

In alta ordine de idei, putem spune ca fiecare companie are un „core business” al ei, fiind specializata intr-un anumit domeniu specific. Spre exemplu, o companie de constructii „se pricepe” la constructii, una de distributie „se pricepe” la distributie, adica in aceste domenii ele isi pot aduce maximum de aport pentru a crea o plus-valoare, fiind lipsite de expertiza super-specializata in domenii ca cel juridic si economic, tehnic, precum si alte domenii secundare, dar absolut indispensabile. In general, firmele de pe la noi au cate un department specializat pe fiecare dintre aceste domenii, dar aceste departamente, in cele mai multe cazuri, nu au expertiza unei firme de consultanta, care face o afacere tocmai din aceasta specializare.

De ce ar trebui ca un investitor sa apeleze la o firma de consultanta? De ce nu poate el singur sa faca o un studiu de piata? Care este plusul de valoare pe care il poate aduce o firma de consultanta?

In primul rand, vorbim despre timp. Timpul este o resursa limitata in ziua de azi pentru un investitor. In al doilea rand, este vorba despre costuri. Noi avem deja partenerii nostri pe fiecare domeniu in parte, cu care discutam si cu care avem costuri preferentiale, care sunt mai mici decat daca o companie oarecare i-ar contacta direct. In al treilea rand, noi formam un antreprenoriat in acest domeniu. De fapt, noi centralizam toate aceste informatii astfel incat ele sa faca sens. Asta pentru ca, pe bucati, ele s-ar putea sa nu se integreze in puzzle-ul pe care si-l doreste beneficiarul si atunci cineva trebuie sa coordoneze toate aceste echipe si sa puna cap la cap informatiile! In opinia noastra, si economiile de piata dezvoltate au demonstrat ca este absolut indispensabil ca un investitor sa apeleze la o firma de consultanta.

Din cate inteleg, o firma de consultanta poate sa ajute firmele sa se dezvolte pe mai multe planuri. Un punct cheie in aceasta dezvoltare, in momentul de fata in Romania, il constituie fondurile europene. Va ocupati si de consultanta in acest domeniu?

Evident! In proportie covarsitoare, activitatea noastra vizeaza atragerea de fonduri europene. Putem sa-i spunem proiect de finantare, pentru ca sunt diverse forme de atragere a investitiilor pentru dezvoltarea unei afaceri. Fondurile europene reprezinta una dintre formele de finantare ale unui business. Pentru a primi aceasta finantare, este nevoie sa se vada daca businessul este viabil, daca va aduce plus valoare in viitor. Asta nu poate sa reiasa decat dintr-un plan de afaceri, care sa cuprinda un studiu aprofundat al oportunitatii businessului, al pietei specifice, cu analiza concreta asupra situatiei existente si viitoare, proiectand inclusiv scenarii posibile, atat in varianta optimista cat si pesimista, din perspectiva trendurilor specifice, adica, pe scurt, o analiza foarte serioasa a riscurilor respectivei afaceri in viitor… Asta este ceea ce facem noi…

Pe de alta parte, cu referire stricta la cererile de finantare pentru accesarea fondurilor europene, putem spune ca sunt destul de complexe si este nevoie de profesionalism si experienta pentru a le pregati si pentru a contura un proiect de succes.

In ce domenii activeaza Universal Energy Management?

O mare parte din activitatea noastra se concentreaza pe proiectele ce aduc investitii in agricultura. Romania are si o traditie in acest domeniu, avand o perspectiva foarte buna in agricultura, avem un pamant foarte bun si suntem vazuti si pe plan international ca un producator agricol cu un mare potential. In agricultura ne ocupam de o gama diversa de activitati, realizand numeroase proiecte pentru cumpararea de utilaje agricole, silozuri , moara de grau si porumb, fabrica de paste, mai multe ferme de vaci, de pui si de porci si suntem deschisi la orice alte investitii ce se pot realiza in agricultura si zootehnie, insa fara a ne limita la aceasta.

De asemenea, si industria este un domeniu de mare interes pentru noi, chiar daca in ultimii ani aceasta s-a specializat si a devenit aproape exclusiv apanajul firmelor straine de traditie, care si-au creat in tara noastra subsidiare ce folosesc forta de munca calificata si relativ ieftina, investitiile in industrie diminuandu-se semnificativ. In schimb, Romania are un potential mare in acest sector, plecand tocmai de la forta de munca calificata si tinand cont de faptul ca prin dimensiunea tarii noastre constituim si o piata de desfacere importanta. Se pot dezvolta proiecte de infrastructura, logistica, industrie mecanica si electrica etc.

Va adresati atat companiilor mari cat si celor mici?

Am sa va spun o chestie care poate parea cinica: fondurile europene sunt facute pentru oamenii cu bani, pentru companii lichide. Cu bani faci bani! Companiile mari au in general un plan de dezvoltare pe termen mediu sau lung. In acest plan intra si dezvoltarea unor anumite capacitati de productie sau poate chiar atacarea alte domenii. Aici, incepand de la planificare si pana la urmarirea indeplinirii unor obiective in cascada, intervenim noi. Companiile mici nu au in general un plan de dezvoltare pe termen mediu si lung, neavand o cultura antreprenoriala care sa le ofere o privire in perspectiva. Noi putem sa-i ajutam sa-si dezvolte mica lor afacere, prin achizitionarea unor utilaje prin programele de finantare cu fonduri europene sau prin dezvoltarea unor mici proiecte, in masura in care acestea sunt finantabile si indeplinesc conditiile de eligibilitate .

Spre exemplu, sunt, in prezent, tot felul de culturi de nisa, poate ati auzit de ele – catina, lavanda sau salcam, salcie energentica, trandafir -, culturi care sunt potrivite unor suprafete mai mici de teren. Daca o companie are o suprafata de 20-30 de hectare de teren, nu o sa poata niciodata sa creasca acea afacere, daca va cultiva grau sau porumb. Si atunci putem sa le oferim consultanta pe acest tip de culturi, de nisa, care au o profitabilitate foarte mare.

Ce costuri presupune apelarea la o firma de consultanta? Sunt multi cei care poate renunta la ideea de a contacta o firma de consultanta pentru ca se gandesc ca-i va costa foarte mult…

Nu as putea sa va dau un ordin de marime, dar pot sa va spun ca in mod cert costurile sunt mai mici decat plus-valoarea pe care o putem aduce noi intr-o companie. Costurile sunt mult mai mici. Ganditi-va ca poate o companie isi creste afacerea de 5 ori apeland la o firma de consultanta, iar costurile pe care le plateste sunt la o zecime, poate si mai putin, din plus-valoarea pe care o primeste. Nimeni nu ar mai apela la firme de consultanta daca te-ar costa mai mult decat ai castiga dintr-o astfel de colaborare.

Si daca nu se ajunge la plus-valoare?

Nu exista aceasta posibilitate. Noi avem foarte multe proiecte pe care le refuzam pentru ca nu credem in ele. Acolo unde ne implicam inseamna ca credem in afacere si avem o rata de succes de 100%.

Haideti sa facem un exercitiu: sa spunem ca eu sunt un investitor care am niste fonduri disponibile. In ce domeniu credeti ca ar trebui sa investesc?

Ca sa va raspund la acesta intrebare, ar trebui sa am cateva informatii in plus. Sa presupunem ca sunteti un investitor mare… Eu v-as indruma sa investiti in agricultura. Noi credem foarte mult in agricultura. Ati putea sa cumparati teren si sa dezvoltati o afacere in acest domeniu. Porumb, grau, floarea soarelui… Pentru asta aveti nevoie de teren, de utilaje, de silozuri… Daca ati fi o companie mica, tot spre agricultura v-as indruma, dar spre produse de nisa, poate chiar legumicultura, asa cum am vorbit mai devreme!

Dar investitia in agricultura nu are un grad ridicat de risc? Pana la urma depinzi si de fenomenele meteorologice… De seceta, de inundatii, etc..

In privinta secetei problema se rezolva cu irigatii, care sunt obligatorii pentru un proiect de succes in agricultura. In privinta dezastrelor naturale – inundati, grindina, etc, se incheie polite de asigurare care acopera aceste riscuri.

Va ocupati si de tot ceea ce inseamna restructurarea unei afaceri. Ce inseamna acest domeniu?

Acesta este un domeniu extrem de profesionalizat si complicat, ca sa zic asa… Am putea vorbi doar despre el cateva ore, poate ar fi indicat sa-l abordam intr-o intalnire ulterioara, cu mai mult timp. Va promit ca va stau la dispozitie in acest sens si putem sa dezbatem putin mai amplu acest subiect. Este un domeniu de un interes urias, care poate salva de la faliment o companie si o poate redresa, prin metode specifice economiei de piata si utilizand instrumente economice create in acest sens.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.