Adio vot uninominal? Cum comenteaza parlamentarii de Timis revenirea la alegerea pe liste

TIMISOARA. Comisia de Cod Electoral a dat unda verde revenirii la votul pe lista si renuntarea la sistemul de vot uninominal folosit la alegerile parlamentare din 2008 si 2012.

Comisia parlamentara pentru modificarea Legii electorale a votat marti in unanimitate revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare, precum si pentru infiintarea unui partid cu trei membri

Asadar, la urmatoarele alegeri am putea sa nu mai votam omul, ci lista propusa de partid. Iar mandatele vor fi atribuite, in ordine descrescatoare, in functie de scorul obtinut de formatiunea politica din partea careia candideaza.

Mai mult, presedintii de Consilii Judetene ar putea fi alesi de catre consilierii judeteni.

Mai multi parlamentari de Timis au comentat pentru opiniatimisoarei.ro posibila revenire la votul pe liste.

E o comisie. Plenul va hotari modalitatea. Nu sunt neaparat un expert in ce inseamna legi electorale, am vazut ca s-a votat in unanimitate. Ceea ce este sigur e ca sistemul electoral actual pentru alegerile parlame din punctul meu de vedere si-a dovedit limitele in 2012 . Neavand niciun nominal pur am ajuns sa avem peste 500 de parlamentari. E un hibrid tipic romanesc. S-au dublat parlamentarii in mai multe colegii. Avem si noi in Timis exemple. Poate reducerea numarului de parlamentari si revenirea la ceea ce au hotarat acolo poate reprezinta solutia cea mai buna”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Grindeanu (PSD), ales parlamentar de Timisoara, acum ministru al Comunicatiilor.

Este o masura foarte buna, pe care o dorim cu totii in sensul revigorarii clasei politice. A fost o greseala alegerea pe uninominale, pentru ca foarte multi au crezut ca acele voturi le apartin. Componenta votului politic este majoritara. Acelasi lucru il pot spune si despre alegerea presedintilor de consilii judetene, care tot asa au crezut ca au luat sute de mii de voturi si, cand colo, partidul este componenta de baza. Sigur, corelat si cu elementele de finantare a campaniilor electorale, este un lucru bun”, a sustinut pentru opiniatimisoarei.ro Gheorghe Ciobanu (PSD).

Trebuie schimbat ceva. Nu stiu daca asta e cea mai buna schimbare. E clar ca la ce inseamna modul de alegere a alesilor ca sa zic asa, trebuie sa modificam si sa gasim alte variante. Nu e un subiect pe care l-am aprofundat. Ce s-a lucrat pana acum e o propunere. Inca se fac analizele si inca astept rezultatul sa vad argumentele pro si contra. Probabil saptamana viitoare se vor mai contura lucrurile. Inca astept de la specialisti o analiza a vizavi de acest subiect”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro si Catalin Tiuch (PSD)

Daca eram un adept al votului uninominal pana in decembrie 2012, mi-am dat seama totusi ca Romania nu e pregatita pentru votul uninominal. Mi-am schimbat parerea, eu cred ca sunt un exemplu foarte bun. Am avut un prim mandat in care in Colegiul Sannicolau Mare cred ca, din cati alegatori sunt, daca ma intalneam cu 10 oameni cu 9 am dat mana si la 5 sigur am mancat acasa. Cand au venit parlamentarele foarte multi imi spuneau ca se bucura ca eu candidez, dar aveau o singura problema, le parea rau ca sunt la PDL, ar fi vrut sa fiu in alt partid. I-am intrebat ce au sa-mi reproseze mie, mi-au spus ca nu au nimic. N-a existat localitate in care sa nu se fi intamplat ceva bun in primul meu mandat. Cu toate astea, la parlamentarele din 2012, am iesit pe locul 2, pentru ca oamenii n-au votat omul Alin Popoviciu, ci au votat impotriva partidului din care facea parte Alin Popoviciu. Parlamentarii alesi pe liste pana la urma nu au o raspundere foarte clara, ei sunt alesi pe judet si asta e, fiecare pe unde poate sa se miste. Mai avem de asteptat putin pana cand lumea intelege ce inseamna votul uninominal. Pana la urma inseamna sa alegi omul, si nu partidul din care face parte, chiar daca nu iti place partidul respectiv. La campania din 2012 se si spunea ca, daca pe listele USL exista si o matura cu nume sau un catel, iesea catelul. Cred ca trebuie sa ne mai maturizam putin din punct de vedere politic„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Popoviciu (PNL).

Probabil ca e mai bine. Exista si parti pozitive si parti negative. Partile pozitive ar fi ca se poate stabili un numar fix de parlamentari, nu vom mai avea surprize ca pe mandatul acesta in care s-a suplimentat cu aproape 100 si ceva de locuri numarul parlamentarilor. Partea negativa ar fi o mai proasta mobilizare in perioada campaniei electorale. Daca fiecare stia de colegiul lui la uninominal, in cazul listei mai greu se va intampla acest lucru, se ia practic in ansamblu tot judetul la analiza in timpul campaniei electorale„, crede si Matei Suciu (PSD).

Alegerea pe liste este foarte corecta, poate ca e mai buna decat modelul de acum. Poate se selecteaza oamenii mai bine, cum a fost in prima parte dupa Revolutie, poate oamenii sunt selectati mai corect, mai cu atentie, nu mai ajung in Parlament tot felul de oameni care nu ar trebui sa ajunga. Macar e cineva responsabil, cei din partid„, spune Ion Raducanu (PSD).

Argumentul este pro si contra, dar, daca asta e decizia partidelor, asta va prima la votul in plen. Deocamdata e in comisie, urmeaza plenul. S-a cristalizat ideea schimbarii, sincer, eu sunt de acord. Daca e lege, sa fie pentru toata lumea. Nu conteaza opinia mea in particular. S-a vehiculat ca datorita legii uninominalului au ajuns multi in parlament. Erau 470 total senatori si deputati, apoi au facut tot ce e posibil sa intre in Parlament si PDL si PPDD si altii. In privinta alegerii presedintelui de Consiliu Judetean, inainte cand era acest sitem erau practici. Inainte de alegeri cu o noapte se faceau jocuri cu consilierii si nu cred ca cel care va ajunge presedinte in acest fel va fi cel mai nimerit. Cred ca votul direct era mai corect”, spune Sorin Stragea (PSD).

Avand in vedere ultimele cicluri electorale era de asteptat ca experienta cu asa-zisul vot uninominal sa isi arate neajunsurile. Am avut nevoie de experienta votului uninominal ca sa vedem ca votul pe lista e mai corect. Recunosc ca am pareri impartite in privinta alegerii presedintelui Consiliului Judetean. Presedintele consiliului ales de comunitate avea autoritate si o putere mai mare. Daca va fi ales de catre consilierii judeteni i se va fragiliza pozitia si vor iesi la iveala jocurile politicianiste”, crede Petru Andea (PSD)

Este o masura usor populista, desi este o optiune pentru toate partidele, dar ramane usor populista, pentru ca si pana acum listele au devenit elementul principal pentru orice candidat. In cazul uninominalului nimeni nu putea sa candideze de capul lui, era tot pe lista. In momentul de fata, cand nu se mai duce direct candidatul sa ia contact cu cetateanul, este un handicap prin prisma faptului ca nu mai intra in contact cu problemele cetatenilor. Este un handicap pentru fiecare partid politic si pentru societate, in general. In momentul in care eu am candidat, 90% din oferta mea electorala reprezenta, de fapt, doleantele si problemele oamenilor din colegiul meu. Or, in momentul in care nu mai se intampla lucrul asta, e o situatie anormala. Dar ramane o optiune in momentul de fata„, sustine Cornel Samartinean (PNL).

Problema este ca acea lista sa nu fie in ordine, cei cu bani sa fie in fata si fraierii in spate. Sa fie o lista in ordine alfabetica si votantii sa aleaga din lista. Asta e dorinta mea inca din 2012. Inevitabil, votul pe lista se va produce, ori ca ne place, ori ca nu ne place, pentru ca s-a format o majoritate. Eu, ca fost candidat independent, sustin sa dam sanse si independentilor, sa aiba aceeasi sansa„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Iovescu (PPDD).

Vom reveni si cu pozitiile altor parlamentari de Timis pe tema schimbarii Legii Electorale.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.