Acupunctura, Medicina Holistica sau Alternativa? Specialistii spun ca majoritatea bolilor pot fi tratate stimuland punctele blocate de pe meridianele energetice

AcupuctureCecilie 161


In conceptia multora, acupunctura este doar o metoda prin care se „rezolva” durerile, sau eventual se pot relaxa. Pentru altii, acupunctura reprezinta o metoda eficienta prin care pot sa trateze aproape orice boala, readucand starea de echilibru – si de sanatate – in intreg organismul.

Primul lucru pe care trebuie cineva sa-l stie despre acupunctura este ca aceasta metoda nu este invaziva. Acele sunt subtiri cat un fir de par, filiforme, si nu sparg tesuturile, asa cum fac cele de seringa – au o cu totul alta structura, si prin tehnologia moderna sunt astfel facute incat sa nu lezeze pielea sau tesuturile. Prin urmare, acupunctura nu este deloc dureroasa, ba chiar e foarte relaxanta. Multe persoane chiar adorm in timpul sedintelor de acupunctura”, ne spune medicul timisorean Adrian Petre, specialist si in aceasta ramura a medicinei.

Medicina chineza este o forma de medicina holistica, integrala – fiind completa in sine (si nu o „medicina alternativa”, cum e gresit denumita cel mai adesea), continand cinci ramuri: acupunctura, fitoterapie (plante), nutritie/alimentatie, masaj si exercitii energetice (tai chi, chi gong)
Ce trateaza acupunctura?
Aceasta metoda trateaza intreaga persoana, si nu o afectiune anume, spune medicul timisorean – ea stimuleaza capacitatea de regenerare si refacere inerenta organismului uman. Pentru a insira totusi o lista orientativa, se poate vorbi de: probleme musculare sau osoase (artrita, dureri de spate, intinderi sau inflamatii, entorse, etc.), afectiuni cardiovasculare (angina, hiper sau hipotensiune, recuperare dupa accidente vascular), boli ale copilariei si afectiuni ale capului (raceli, tuse, migrene, ameteli, sinuzite), urechi, ochi, gura, nas, gat (surditate, otita, conjuctivita, glaucom, sangerare nazala, amigdalite etc.), probleme endocrine, gastrointestinale (constipatie, diaree, gastrita, ulcer, colita), obstetrice si ginecologice (tulburari menstruale, greturi matinale, infertilitate), boli infectioase (hepatita, gripa, pojar, rubeola, tuse convulsiva), afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, probleme mentale si emotionale (dependeta de alcool sau tutun, depresie, insomnie, isterie, fobii), afectiuni respiratorii, probleme sexuale (frigiditate, impotenta, sterilitate), boli de piele, afectiuni urinare, etc.

Prin corpul uman curge energie, care sustine toate functiile vitale si procesele dinamice din corp. Acupunctura deblocheaza fluxul de energie  si readuce echilibrul in intreg organismul. Pentru a preveni imbolnavirea organismului sunt suficiente adesea 1-2 controale periodice anuale, insotite eventual de o serie de sedinte terapeutice de re-echilibrare. Prin simpla luare a pulsului (conform diagnosticului din medicina chineza) se pot depista eventualele dezechilibre si probleme de sanatate, si gravitatea lor.
Frica de ace este nejustificata, spune specialistul, deoarece tehnologia moderna a facut ca sedintele de acupunctura sa fie placute, relaxante si revitalizante, si nicidecum dureroase (in afara cazului cand acele sunt refolosite sau re-sterilizate, o metoda pastrata din vremea comunismului, si inca utilizata de unii medici).

O sedinta de acupunctura dureaza intre 45 si 60 de minute, din momentul intrarii pacientului in cabinet pana la plecare – 30 de minute fiind durata cat se sta efectiv cu acele in punctele respective. Acele, cu grosimi de la 0,16 la 0,25mm, nu afecteaza nervii, vasele de sange sau pielea. Mai mult decat atat, Acupunctura Faciala are un important rol in reintinerirea fetei si eliminarea ridurilor, cearcanelor, acneei si petelor, fiind cea mai buna si non-invaziva metoda estetica, din pacate inca foarte putin cunoscuta in Romania – desi Occidentul a adoptat-o in ultimii ani in detrimentul tratamentelor invazive sau toxice (botox, peeling, chirurgie plastica, etc.).
Indiferent de boala, o sedinta nu este suficienta pentru tratarea ei. O serie de 10-12 sedinte, intinse pe durata unei luni conduc la efectul dorit: insanatosirea pacientului.
Consider ca ar trebui sa existe o colaborare intre medicina moderna si cea traditionala, holistica – asa cum exista deja atat in China, cat si in Statele Unite sau alte tari civilizate. Ca medicina de urgenta, cea moderna este extraordinara. Adica, nu putem trata o tumoare sau o fractura prin acupunctura, dar dupa eliminarea tumorii sau consolidarea fracturii, acupunctura poate reface mult mai usor tesuturile afectate si reda functionalitatea. Chiar si atunci cand e necesara interventia chirurgicala, acupunctura poate realiza o anestezie mai ieftina, ne-toxica, si poate scurta extrem de mult timpul de recuperare dupa chirurgie”, ne spune Adrian Petre. El adauga faptul ca, depistata la timp, aproape orice boala poate fi tratata cu ajutorul acupuncturii, alimentatiei sanatoase, si plantelor – fara durere, fara efecte secundare si fara cheltuieli suplimentare pe medicamente.
Timisorenii par interesati de acupunctura – desi in orasul de pe Bega nu sunt chiar atat de multi specialisti in aceasta ramura a medicinei. Peste o suta de persoane apeleaza lunar la medicul timisorean. Preturile variaza de la 50 de lei pentru o sedinta pana la 100 de lei, pentru acupunctura cosmetica.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.