Acceleratorul de particule recreeaza Big Bang-ul! Luna asta

Acceleratorul de particule reporneste. Cercetatorii vor sa recreeze un Big Bang in miniatura. Pentru ca in 2009 acceleratorul a ciocnit protoni, in cautarea elementelor de la inceputul Universului, iata ca acum coliziunile se vor face cu ioni. Experimentele incep in prima parte a lunii noiembrie si vor dura timp de patru saptamani. Acceleratorul de particule se afla intr-un tunel lung de 27 de kilometri, undeva sub granita dintre Franta si Elvetia, in Alpi. De administrarea sa se ocupa Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN). Acceleratorul poate produce patru tipuri de experimente, iar unul dintre acestea, numit ALICE, a fost proiectat special pentru ciocnirea ionilor. Scopul acestor experimente este de a vedea care erau conditiile de dupa formarea Universului. Ciocnirea protonilor la viteze cat cea a luminii ar fi putut aduce fizicienilor descoperirea bosonului Higgs, schimband astfel legile fizicii, sau adaugand altele noi precum cea a super-simetriei. Acceleratorul de particule Purtatorul de cuvant al CERN, James Gillies, a spus pentru BBC ca pe langa ALICE, in ATLAS si CMS - alte doua proiecte desfasurate in accelerator - se ocupa tot cu ciocnirea ionilor. Oficialul a declarat ca testele le-ar permite fizicienilor sa arunce o privire in trecut si sa vada care erau conditiile formarii Universului, de acum 13,7 miliarde de ani, imediat dupa Big Bang. Fizicienii vor privi particulele create in Univers la cateva secunde dupa ce o mica, dar foarte densa particula de materie si energie, a explodat pentru a realiza ceea ce astazi numim Cosmosul. La temperaturile generate in accelerator, chiar si protonii si neutronii se vor topi, rezultand o “supa” fierbinte si densa de quarci si gloni. Cercetatorii spun ca temperatura si densitatea pe care acceleratorul o sa le atinga in cadrul acestor noi coliziuni vor fi cele mai mari inregistrate vreodata intr-un astfel de experiment.

Acceleratorul de particule reporneste. Cercetatorii vor sa recreeze un Big Bang in miniatura. Pentru ca in 2009 acceleratorul a ciocnit protoni, in cautarea elementelor de la inceputul Universului, iata ca acum coliziunile se vor face cu ioni.

Experimentele incep in prima parte a lunii noiembrie si vor dura timp de patru saptamani. Acceleratorul de particule se afla intr-un tunel lung de 27 de kilometri, undeva sub granita dintre Franta si Elvetia, in Alpi.

De administrarea sa se ocupa Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN).

Acceleratorul poate produce patru tipuri de experimente, iar unul dintre acestea, numit ALICE, a fost proiectat special pentru ciocnirea ionilor.

Scopul acestor experimente este de a vedea care erau conditiile de dupa formarea Universului. Ciocnirea protonilor la viteze cat cea a luminii ar fi putut aduce fizicienilor descoperirea bosonului Higgs, schimband astfel legile fizicii, sau adaugand altele noi precum cea a super-simetriei.
Acceleratorul de particule

Purtatorul de cuvant al CERN, James Gillies, a spus pentru BBC ca pe langa ALICE, in ATLAS si CMS – alte doua proiecte desfasurate in accelerator – se ocupa tot cu ciocnirea ionilor.

Oficialul a declarat ca testele le-ar permite fizicienilor sa arunce o privire in trecut si sa vada care erau conditiile formarii Universului, de acum 13,7 miliarde de ani, imediat dupa Big Bang.

Fizicienii vor privi particulele create in Univers la cateva secunde dupa ce o mica, dar foarte densa particula de materie si energie, a explodat pentru a realiza ceea ce astazi numim Cosmosul. La temperaturile generate in accelerator, chiar si protonii si neutronii se vor topi, rezultand o “supa” fierbinte si densa de quarci si gloni.

Cercetatorii spun ca temperatura si densitatea pe care acceleratorul o sa le atinga in cadrul acestor noi coliziuni vor fi cele mai mari inregistrate vreodata intr-un astfel de experiment.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete