Hulita si admirata deopotriva. Cum s-a transformat cea mai veche piata din Timisoara in cei 170 de ani de cand si-a schimbat numele

TIMISOARA. Si-a schimbat complet infatisarea in ultimii ani, insa ramane un loc apreciat de timisoreni, dar si de cei care vin sa viziteze orasul. Prima mare piata din Timisoara a implinit 170 de ani de cand a capatat un alt nume.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos 

Piata Libertatii, pentru ca despre ea este vorba, e cea mai veche din Timisoara si a devenit de o mare importanta sub ocupatia otomana.

Locatia Pietei Libertatii este si amplasamentul nucleului initial de la care a pornit evolutia Timisoarei, primul loc in care s-au asezat oamenii si au locuit continuu pe vatra orasului actual…Probabil ca in aceasta zona s-a aflat piata orasului medieval, spatiu liber urban ocupat cu cladiri in partea sa centrala, abia in perioada stapanirii otomane. Pana in 1716, pe latura de est a pietei, la nord-vest de intersectia intre strazile actuale Alecsandri si Praporgescu se afla „Baia Mare”, cea mai mare baie publica a orasului„, se arata in documentatia istorica a Centrul Turistic al Primariei Timisoara.

Dar actuala piata nu a avut acest nume dintotdeauna. A fost denumita in trecut Piata Printului Eugen, dupa numele lui Eugeniu de Savoya, cel care a eliberat Timisoara de sub stapanirea otomana, sau Piata de Parada.

Actuala denumire o are de 170 de ani, mai exact din perioada revolutiilor burgheze de la jumatatea secolului al XIX-lea din Europa.

Denumirea de Piata Libertatii apare in perioada Revolutiei din 1848-1849. In 1848 s-a tinut o adunare populara in „Piata Printului Eugen” – acestei adunari i se datoreste schimbarea denumirii; populatia Timisoarei era in buna parte patrunsa de spiritul Revolutiei maghiare (desi maghiarii erau in clara inferioritate numerica, acest spirit ii atinsese insa pe cetatenii de origine germana si evreiasca). In centrul acestui curent timisorean se afla insusi primarul Preyer, ceea ce a condus la inevitabile tensiuni intre garnizoana cetatii (comandantul cetatii, baronul Rukavina, s-a plasat ferm in apararea monarhiei) si societatea civila, ce nutrea „simpatii secrete” pro-revolutionare„, consemneaza documentele Centrul Turistic al Primariei Timisoara.

Pana nu demult, Piata Libertatii era si o oaza de verdeata, cu copaci care imprejmuiau aleile, si strajuiau statuia Sfantului Ioan Nepomuk. De asemenea, pana in 2013, prin Piata Libertatii se putea circula si cu masina, pe strazile care treceau prin fata Cazinoului Militar, a Casei Armatei sau a Bibliotecii Judetene.

Schimbarile au inceput din 2013, cand intreg centrul istoric a intrat in reabilitare. Piata Libertatii si-a schimbat complet infatisarea. Copacii au disparut, la fel ca si strazile din jurul pietei.

Sapaturile au scos insa la lumina alte ‘comori’ ale Timisoarei: baia publica turceasca, un sistem de canalizare de pe vremea ocupatiei austriece, dar si multa ceramica in mare parte din perioada in care turcii au stapanit orasul.

Municipalitatea a decis insa ca toate acestea sa fie ingropate, neavand suficiente fonduri pentru a le scoate la lumina si a le pune in valoare.

La suprafata a mai ramas doar o macheta a cetatii Timisoarei, dar si o placuta gravata, pe care sunt descrise descoperirile de sub pavajul de dale rosii.

Nu toti timisorenii au fost incantati de aceasta schimbare radicala. Multi s-au aratat nemultumiti ca au fost taiati copacii si au pus la cale proteste fata de decizia municipalitatii.

Altii s-au marginit sa faca glume amare pe marginea schimbarii.

In ultimii ani, Piata Libertatii a fost gazda mai multor evenimente de amploare.

Printre ele, spectacolul organizat la implinirea a 300 de ani de la eliberarea Cetatii Timisoarei de sub stapanirea otomana, concerte, dar si Targurile de Craciun si Paste.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cel mai oribil arata acuma plina de betoane inconjurata de cladiri in ruina . Cel mai frumos a aratat cand era plina de copaci si cladiri ingrijite . In centru in mintea lui Robu nu avem nevoie de oxigen doar de circ „ieftin” ( orice scalambaiala costa de rupe la bugetul local ) oferit pentru toate viniturile din oras . Primaria Timisoara nu a gasit o solutie pentru caldirile istorice ca la Oradea , Sibiu . In Timisoara nu este nimeni capabil din primarie sa faca un proiect si sa acceseze fonduri europene pentru renovarea acestor cladiri .

    • Pai de ce ar face-o? Din fonduri europene nu mai pica nimic, mai bine lasam lucrurile sa continue sa se degradeze, o sa pice singure cladirile istorice la un moment dat si atunci se vor putea face bani vanzand terenul…

      Eu m-am nascut si am copilarit in P-ta Libertatii, la nr 2, cea mai impozanta cladire din piata. Fatada aceastei cladiri NU A FOST NICIODATA reparata/ restaurata din 1962 incoace. Acum, cladirea apartine in proportie de 70% unui Italian (care din 96′ nu si-a platit impozitele la stat), mai sunt doar citeva familii care locuiesc in cladire si citeva firme. Cine are curajul sa intre in cladire o sa fie surprins (sau poate nu) de starea deplorabila a casei scarilor, podeaua de la etajul 2 e distrusa, etc. Cine va avea bani sa reconditioneze o asemenea minunatie, dupa ce a fost lasata in paragina atata amar de vreme…

  2. Intr adevar, arata absolut oribil acum, iar asa despuiata, subliniaza cat de degradate si distruse sunt toate cladirile din piata.
    Rusine Robu si administratia locala de toata plezna!

  3. Am citit un articol mai vechi, din 2014. Unii regreta copacii, altii zic ca e mai bine fara ei, pareri diverse. Indiferent de preferinte, Piata libertatii e acum urata, foarte urata. Chiar si cu cladirile renovate, tot nu va fi mare lucru de capul ei. S-a renovat 2 ani de zile, cetatenii au suportat un santier etern, s-au cheltuit bani, si rezultatul e … ce se vede. Incepe sa devina o moda: cheltuim bani ca sa renovam porti care din urate devin ucigase, aruncam bani pe vapoare care nu merg, asfaltam cu asfalt mai prost decat cel vechi, desfiintam semafoare care mergeau cat-de-cat bine, mutam pietrele din Piata Unirii de la stanga la dreapta si inapoi, taiem copaci frumosi si aducem palmieri unde nu are nimeni trebuinta, renovam pasaje prin care nu mai pot circula camioane (nu ca sunt pentru, dar daca e o urgenta?). Bocsig, vindem primar intreprinzator, 0.50 RON bucata, negociabil, ce zici?