Avram Iancu a fost primit de sute de oameni la intrarea in Romania. Inotatorul hunedorean vrea sa ajunga in timp record la Sulina

La aproape 2 luni de cand a inceput aventura, hunedoreanul Avram Iancu a intrat pe teritoriul Romaniei, printr-o localitate din Banat. Bibliotecarul isi va continua calatoria pana la varsarea Dunarii in Marea Neagra.

CITESTE SI: Tentativa de sinucidere in vestul tarii. O femeie a sarit de la etajul sase 

Avram Iancu si-a inceput aventura in 20 iunie, la izvoarele Dunarii, si de atunci a strabatut inot noua tari si patru capitale europene. Dupa 55 de zile de inot a intrat in Romania, pe la Moldova Noua, unde a fost asteptat de sute de oameni, si de primarul Adrian Torma.

Intai de toate vreau sa incep cu multumiri, multumiri lui Dumnezeu… Este o tentativa de a realiza o premiera mondiala, o premiera mondiala pentru noi, romanii. Va multumesc ca ati venit in numar atat de mare sa imi faceti aceasta primire calduroasa. Nu este doar proiectul meu, este un proiect romanesc care se vrea a evidentia Romania la nivel international. Și ma bucur ca presa din toate tarile a vorbit frumos despre Romania. In calitate de bibliotecar, vreau sa indemn generatia tanara sa-si orienteze privirile spre lectura, pentru ca este foarte importanta.. Imi doresc sa duc pana la capat aceasta tentativa, deja prezenta dumneavoastra in numar mare m-a incarcat energetic pentru urmatoarea mie de kilometri. La Moldova Noua incep o etapa noua, inca o mie de kilometri”, a declarat Avram Iancu la intrarea în tara.

Hunedoreanul a explicat si de ce nu a intrat in tara pe la Bazias, locul intrarii Dunarii in Romania.

Nu voi putea atinge pamantul romanesc in dreptul localitatii Bazias deoarece este ILEGAL! Trebuie sa fac iesirea din Serbia, la vama de la Veliko Gradistea, care este la vreo 10 km in aval de Bazias, pe partea dreapta. Doar dupa ce fac iesirea din Serbia am voie sa ating pamantul patriei mama, in dreptul localitatii Moldova Noua, unde voi si face intrarea oficiala în tara, prin intermediul vamii de acolo”, a scris Avram Iancu pe Facebook.

CITESTE SI: Atentie, soferi: Interzis prin pasajul Jiul timp de aproape o luna. Foto si video 

Startul oficial în aceasta aventura a lui Avram Iancu a fost dat la Donauschingen, în Muntii Padurea Neagra din Germania.

Bibliotecarul din Petrosani a pornit in inedita calatorie, aceea de a traversa inot Dunarea de la izvoare pana la varsarea in Marea Neagra fara nici un fel de costum de protectie. Aventura a fost inspirata de romanul „Pilotul de pe Dunare”, al lui Jules Verne, al carui erou strabate lungimea fluviului in 60 de zile.

Avram Iancu si-a propus ca pe 20 august sa fie la Sulina, dar furtunile pe care a trebuit sa le înfrunte in deplasarea sa i-au dat peste cap planurile. Daca isi duce insa la bun sfarsit proiectul, el devine primul om care reuseste sa traverseze cei 2.860 de kilometri ai fluviului fara costum de neopren.

CITESTE SI: Doi tineri, sot si sotie din Timisoara, s-au rasturnat cu masina pe Transalpina 

Pana acum Iancu a strabatut circa 2.000 de kilometri, reusind sa parcurga in unele zile si peste 50 de kilometri, efortul facut de el fiind unul deosebit.

Alaturi de Avram Inacu, in incercarea sa de a strabate fluviul se afla alti doi inotatori, unul din Canada si altul din Slovenia care, insa, poarta costumatie speciala de neopren si labe de inot.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.