Problemele invatamantului superior tehnic, dezbatute intr-o noua reuniune de Alianta Romana a Universitatilor Tehnice

TIMISOARA. Membrii Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, din care fac parte cele mai importante universitati tehnice din Romania, reprezentate prin rectorii si prorectorii de resort, s-au intalnit, in perioada 04-06 mai 2017, in reuniune de lucru la Universitatea Tehnica din Cluj – Napoca. Au participat de asemenea in calitate de invitati reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale si ARACIS. Au fost analizate teme privind sistemul de invatamant superior tehnic in perspectiva elaborarii noii „Legi a Educatiei Nationale”, cercetarea in universitatile tehnice, modul de implementare a noilor „Standarde ARACIS”, pozitionarea universitatilor tehnice fata de criteriile/metodologiile posibile de clasificare a universitatilor, internationalizarea ARUT.

„Membrii Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT fac un apel tuturor universitatilor si structurilor asociative ale acestora la echilibru si moderatie in mesajele exprimate in spatiul public; lansarea unor date discutabile, opinii ca argumente a reprezentativitatii unor universitari in detrimentul altora nu fac decat sa tensioneze mediul academic, afectand, implicit, imaginea intregului sistem de invatamant superior”, a mentionat presedintele ARUT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Serban.

In cadrul dezbaterilor s-a subliniat importanta care trebuie acordata invatamantului tehnic superior din Romania. Universitatile membre ale ARUT solicita Ministerului Educatiei Nationale si Guvernului Romaniei abordarea politicilor actuale in domeniul invatamantului superior in consens cu obiectivele asumate in „Strategia Nationala pentru invatamantul Tertiar Romanesc 2015 – 2020“. Asa cum se arata in acest document (art.71), „Romania are, in prezent, cea mai mare proportie de absolventi de stiinte socio –economice din UE”. Ori „datorita faptului ca majoritatea sectoarelor performante din economia romaneasca sunt asociate stiintelor ingineresti (inclusiv agricultura), este absolut necesara corelarea ofertei actuale a invatamantului tertiar cu nevoile pietei muncii”.

ARUT va continua si in perioada urmatoare analiza unor propuneri de imbunatatire a sistemului de invatamant superior tehnic din Romania – atat la ciclul de studii de licenta cat si, in mod deosebit, a celui de master – si va incerca identificarea unui set de masuri care sa poata fi introduse ca prevederi in noua lege a educatiei nationale.

Alianta Romana a Universitatilor Tehnice solicita Ministerului Educatiei Nationale abordarea clasificarii universitatilor si a ierarhizarii programelor de studii in litera si spiritul Legii Educatiei Nationale. Se are in vedere respectarea art. 193 alin. (4) si alin. (5) care precizeaza fara echivoc principiile si modul de evaluare a universitatilor din Romania. Conform acestora, cele trei categorii de universitati se diferentiaza intre ele prin cercetarea stiintifica prestata, adica:

– universitati centrate pe educatie (fara cercetare stiintifica semnificativa – n.a);
– universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica;
– universitati de cercetare avansata si educatie.

In consecinta, metodologiile posibile de clasificare trebuie sa ia in evaluare domeniul cercetarii stiintifice, pentru care indicatorii de performanta specifici si ponderea acestora vor fi stabilite de catre „un consortiu format din: ARACIS, incluzand reprezentanti ai studentilor, CNCS, CNATDCU si un organism international cu competente in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant selectat pe baza de concurs” –art.193 alin.(5).

In acest context, reprezentantii ARUT isi exprima ingrijorarea cu privire la modul in care se doreste in acest moment realizarea clasificarii universitatilor. Impunerea unei entitati private (U-multirank) ca si structura care sa participe la realizarea clasificarii universitatilor din Romania, in conditiile in care aceasta platforma este extrem controversata, ridica mari semne de intrebare, iar marile universitati europene nu au acceptat participarea in platforma U – Multirank iar retele europene ale universitatilor (ex CEASAR ) si-au exprimat rezerve fata de aceasta platforma.

De asemenea, ARUT precizeaza faptul ca, in acest moment exista multiple platforme (exemplu Scimago, Google Scolar, URAP) care folosesc date publice si care fac ranking-uri bazandu-se doar pe activitatea de cercetare. Acest tip de platforme pot sa fie folosite de catre minister pentru a realiza clasificare universitatilor. Solicita, de asemenea, ca toate deciziile cu privire la clasificarea universitatilor sa fie facute publice si dezbatute cu mediul academic.

ARUT, a caror universitati componente au cea mai reprezentativa productie stiintifica, isi exprima temerea fata de modul in care se prefigureaza finantarea activitatii de cercetare stiintifica in universitati si solicita Ministerului Cercetarii si Inovarii o abordare, nu numai din punctul de vedere financiar, la nivelul rolului jucat de aceste institutii in cercetarea stiintifica romaneasca.

ARUT considera imperios necesara alocarea, similar programului nucleu pentru Institute Nationale de Cercetare-Dezvoltare, de fonduri la nivel institutional pentru mentinerea si dezvoltarea capacitatii institutionale a universitatilor performante, de a contribui la derularea in bune conditii a programelor nationale de cercetare-dezvoltare si inovare. ARUT apreciaza ca prezentul cadru legal oferit de HG 2013/2015 trebuie sa permita accesul universitatilor care demonstreaza explicit disponibilitatea si capacitatea de a derula programe-nucleu de cercetare-dezvoltare.

Universitatile din cadrul ARUT reprezinta cele mai cele mai importante centre de cercetare aplicata si inovare din Romania. Covarsitoarea majoritate a productiei stiintifica aplicata, a brevetelor este propusa in universitatile membre. Avand in vedere faptul ca marile universitati tehnice sunt mult prea putin reprezentate, membrii ARUT solicita Ministerului Cercetarii si Inovarii sa suplimenteze Consiliile Consultative cu reprezentanti ai universitatilor ARUT.

Universitatile din ARUT isi exprima disponibilitatea de a coopera cu institutele nationale de cercetare-dezvoltare de profil la promovarea unor oferte comune de cercetare, iar in perioada urmatoare vor face demersurile in acest sens. Apreciza ca abordarea integrata, in consortii formate din universitati si institute de cercetare, are in mod cert potentialul de a aborda si solutiona probleme complexe, cu impact socio-economic major, care nu pot fi solutionate prin proiecte fragmentate de anvergura redusa.

Universitatile membre ale aliantei si-au exprimat intentia de a actiona in comun in vederea atragerii de studenti din alte tari, prin promovarea in strainatate a programelor proprii de studii din domeniul stiintelor ingineresti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.