Joia Mare, ziua in care Iisus a fost prins, dupa tradarea lui Iuda

Joia Mare se mai numeste si Joi Mari in traditia populara si poate fi considerata ziua in care au inceput patimile Mantuitorului. Traditiile si obiceiurile legate de aceasta zi difera de la o zona a tarii la alta.

In Joia Mare sunt praznuite patru momente importante. Iisus le spala picioarele mucenicilor inainte de Cina cea de taina. La aceasta cina este dezvaluita si taina impartasaniei, cand Mantuitorul rupe o paine si o imparte apostolilor si bea vin alaturi de ei.
Dupa cina, Iisus merge alaturi de apostoli in gradina Ghetsimani, unde se roaga singur, si cand se intoarce la apostoli, ii gaseste pe acestia adormiti. In gradina Ghetsimani urma sa si fie prins. Iuda vine in gradina insotit de soldati si il saruta pe obraz pe Iisus, acesta fiiind semnalul prin care acesta urma sa fie recunoscut.

In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Prin Sudul tarii, fetele fac cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le cand dorinta s-a implinit. Acesta ata si-o pun sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa (copii) de catre femeile mai in varsta.

In Vestul tarii, o familie care prepara painea pentru Paste, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumanari si vin, pentru a ramane pana la Pasti. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti se zice ca nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toaca

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.