Sa fie interzisa expozitia cu cadavre adevarate de la Timisoara! Cine cere asta?

TIMISOARA. Dupa ce a fost organizata in mai multe colturi ale lumii, iar in Romania a fost prezentata la Bucuresti si Cluj, expozitia „Our Body” vine din acest final de saptamana si la Timisoara. Evenimentul are parte de contestatari.

Expozitia unicat aduce in fata oamenilor trupuri umane adevarate, care sunt reliefate prin tehnica plastinatiei, adica tratarea organelor cu cauciuc siliconic lichid. Exista insa si adversari ai expozitiei de la Bastionul Theresia, si anume reprezentantii Societatii Timisoara. Acestia atrag atentia asupra mai multor aspecte legate de acest eveniment.

„I. Expozitia prezinta corpuri umane reale, infatisate in diferite ipostaze, jupuite de piele, cu tesuturile si organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinatiei (tratare cu cauciuc siliconic lichid).
Expozitia este adusa in Romania de catre Universal Exhibition Group, fiind prezentata anul trecut si la Iulius Mall Cluj Napoca.
Potrivit declaratiilor doamnei Heidi Pincher, reprezentant al Universal Exhibition Group, din cadrul conferintei de presa organizate la deschiderea expozitiei de anul trecut de la Cluj-Napoca, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele apartinand unor oameni decedati in China.
Organizatorii au invocat faptul ca „legea” nu le permite sa prezinte documentele care atesta identitatea decedatilor expusi, cauzele decesului, ori documente privind consimtamantul lor sau al familiilor lor in vederea folosirii corpurilor in scopuri educationale.

II. Legat de expozitia ce urmeaza sa se deschida in orasul nostru, consideram ca expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, in diferite ipostaze, unele chiar ilare, in scopul de a obtine profit, reprezinta un comportament nefiresc fata de corpul unei persoane decedate, care afecteaza grav sentimentul de respect fata de morti si contravine credintelor traditionale ale poporului roman ce impun un comportament decent fata de corpul defunctului si organizarea de funeralii.
Dincolo de pretextul educational, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma caruia se obtin castiguri banesti.

III. Mai dorim sa aratam ca o expozitie similara a fost interzisa in aprilie 2009 pe teritoriul Franței, prin hotarare judecatoreasca, in temeiul prevederilor legii civile franceze care statueaza ca: “Ramasitele pamantesti ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate si decenta”. Judecatorii francezi au considerat ca: „Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului”.
Tot prin hotarare judecatoreasca, Israelul a interzis o astfel de expozitie in octombrie 2012, pe considerentul ca „violeaza demnitatea umana, inclusiv demnitatea persoanei decedate”, instanta hotarand ca autoritatile israeliene sa ia toate masurile necesare ca un astfel de eveniment sa nu mai aiba loc vreodata in Israel.

IV. Atragem atentia ca decedatii provin din China, o tara totalitara, condusa de regimul comunist, cunoscut pentru incalcarea drepturilor omului, astfel ca, in mod firesc, la nivel international s-a ridicat intrebarea daca trupurile expuse nu apartin dizidentilor executati in inchisorile chineze.
China este acuzata de tortura, tratamente inumane sau degradante folosite in mod obisnuit in sistemul de detentie chinez, de persecutii politice si religioase si de uciderea prizonierilor de constiinta aflati în închisorile chineze, in special practicanti Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit, afacere organizata de sistemul militar. Aceste aspecte sunt documentate pe larg in rapoarte internationale. Inclusiv Parlamentul European a adoptat la data de 12 decembrie 2013 o rezolutie prin care condamna recoltarea fortata de organe de la prizonieri de constiinta din China[1].
China este singura tara care plastineaza cadavre, fapt permis, consideram noi, tocmai de contextul teribil al situatiei drepturilor omului din aceasta tara.
In acest context mentionam faptul ca firma americana Premier Exhibitions, care expune in SUA cadavre de acest gen, provenite, in mod evident, tot din China, a fost obligata in anul 2010 de catre Procurorul General al New York-ului, Andrew Cuomo, sa afiseze pe prima pagina a site-ului Premier Exhibitions un anunt, potrivit caruia: „Aceasta expozitie afiseaza ramasite umane ale cetatenilor sau rezidentilor chinezi, primite initial de la Biroul chinez de Politie. Biroul chinez de Politie poate primi corpuri umane din inchisorile chineze”.
Mai dorim sa aratam ca de obicei companiile care organizeaza astfel de expozitii in lume afirma, la fel ca si organizatorul de la Muzeul Banatului, ca acestea au fost donate de universitati si fundatii chineze, in scopuri stiintifice si educationale.
O echipa ABC News a efectuat cu ani in urma o investigatie in orasul Dalian, unde se efectua plastinatia. A descoperit ca „universitatea” despre care se vorbea in acel caz era in fapt o baraca dintr-un ghetou al orasului. Aici erau plastinate, in conditii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori pline de sange – de la Biroul Securitatii si Politiei din orasul Dalian. Ancheta jurnalistilor de la ABC News pe aceasta tema:
https://www.facebook.com/CadavreExpuseLaBucuresti/videos/875276805873416/
Pentru motivele expuse mai sus, consideram ca o astfel de expozitie nu ar trebui gazduita de Muzeul Banatului si nu isi are locul in nicio alta locatie din Romania, fapt pentru care solicitam autoritatilor romane inchiderea si interzicerea expozitiei pe teritoriul Romaniei.

http://www.opiniatimisoarei.ro/cea-mai-controversata-expozitie-vine-la-timisoara-a-adunat-peste-o-suta-de-mii-de-vizitatori-in-toata-romania-foto/28/01/2016

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Candva acele ” opere de arta ” au fost oameni vii .Cum ar fi ca si creatorii si organizatori ca dupa deces sa fie expusi in parcuri, fiindca acolo merita sa fie expusi sa se pise boschetarii si caini pe ei.

  2. ….daca e asa atunci sa fie interzise….

  3. Deci expozitia asta nu e buna, dar pupatul si plimbatul de hoituri pe strada e ok, nu?. Nu tot pentru profit o face si BOR? Dar cu consecinte mult mai nefaste asupra populatiei, dupa parerea mea. Daca RO ar fi fost o tara normala, unde astfel de „spectacole” ar fi intersize, as fi fost de acord sa se interzica si aceasta expozitie. Daca scopul lor e unul educational, o astfel de expozitie isi are locul doar in facultatile de medicina. Daca ar fi vrut ceva comercial, puteau foarte bine sa expuna animale.

  4. Oameni bolnavi, săracii. Mă mir că nu s-au gândit şi la pictură cu fecale sau concurs de gâdilat pacienţi în comă, ori paintball cu urină umană. Organizatorii merită să li se taie dinţii cu unghiera şi să le fie strânse unghiile cu patentul în timp ce li se scot nervii de la măsele fără anestezie. Vizitatorii ar trebui puşi să semneze o hârtie prin care să îşi doneze organismele pentru asemenea expoziţii!

  5. am fost astazi la aceasta expozitie , dar a trebuit sa stau la coada pentru ca erau niste BABE la pupat de moaste ,isi faceau cruce in stil chinezesc si se rugau la acei Sfinti adusi din china , ele s-au bucurat ca pelerinajul tine pana in luna aprilie , asa au inteles ca sfintii din china sunt mai puternici ????