Ai vrea sa ii vezi, dar de departe. Iata care sunt cei mai periculosi vulcani de pe planeta

Vulcanii sunt printre cele mai spectaculoase si mai periculoase forte ale naturii. Cei care se ocupa cu studierea acestora au facut un top al celor mai periculosi de pe planeta, iar intre primii 10 se afla doar unul din Europa.

Vulcanologii sustin ca pe Terra exista o serie de vulcani care, daca ar erupe puternic in viitorul apropiat, ar duce la moartea a milioane de oameni, deoarece in apropierea lor au fost construite orase intregi.

Zece dintre cei mai activi vulcani din lume prezinta un risc real de eruptie in urmatorii 100 de ani, iar asta ar pune in pericol viata a catorva milioane de locuitori. Cercetatorii de la Universitatea din Manchester au realizat o lista a celor mai periculosi vulcani.

1. Iwo Jima, Japonia. in pericol: Japonia, Filipine, coasta Chinei, Shanghai, Hong Kong

in subsolul insulei japoneza Iwo Jima se afla o acumulare de magma care se dezvolta continuu si creste cate un metru la fiecare patru ani. Insula Iwo Jima este cu aproximativ douazeci de metri mai mare decat era in 1945 ca urmare a cresterii camerei de magma de dedesubt.
Cercetatorii de la Universitatea din Manchester sustin ca este doar o chestiune de timp pana cand intreaga insula va exploda. Acest lucru ar duce la provocarea unui tsunami atat de mare incat va devasta intreg sudul Japoniei si coasta Chinei, afectand grav metropolele Shanghai si Hong Kong.

 

Aerial view of Mount Surabuchi on the Island of Iwo Jima, Japan.

Aerial view of Mount Surabuchi on the Island of Iwo Jima, Japan.

2. Chiltepe/Apoyeque, Nicaragua. in pericol: Managua

Vulcanul este situat chiar langa capitala statului Nicaragua, Managua. Orasul are peste 2 milioane de locuitori. Specialistii sustin ca in cazul acestui vulcan exista si amenintarea unei eruptii de sub apa care ar duce si la formarea unui tsunami. Acest vulcan erupe odata la 2.000 de ani, iar ultima eruptie a avut loc la inceputul acestui mileniu.

3. Campei Flegrei, Italia. in pericol: Napoli

Situat in apropiere de Napoli, acest vulcan prezinta un risc chiar mai mare decat Vezuviu. Partea pozitiva este ca acesta erupe mult mai rar decat mult mai cunoscutul vulcan italian, care a ingropat orasul antic Pompei.

Campi Flegrei2

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.