Dezastru in Romania. Trei sferturi dintre locuitorii tarii ar avea de suferit in cazul unui cutremur puternic

Romania a fost lovita de cinci cutremure in ultimele doua zile, iar specialistii cred ca este doar o chestiune de timp pana cand un seism puternic se va produce in tara noastra. Cu toate aceste avertismente, autoritatile nu sunt pregatite pentru o astfel de situatie.

CITESTE SI: Cartiere intregi din Timisoara s-ar putea prabusi la un cutremur cu o magnitudine putin peste 5 grade pe Richter. Vezi ce zone ar fi afectate!

In cazul unui cutremur puternic in Romania, trei sferturi dintre locuitorii tarii ar fi afectati, infrastructura fiind in multe zone una “critica ”, iar dotarile cu echipamente pentru misiuni de salvare-cautare in caz de cutremur fiind slabe sau absente, se arata in proiectul de consolidare a IGSU.

Romania are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate” – asa incepe introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre in Romania din proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, aflata in dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Specialistii din cadrul structurilor de interventie sustin ca, in Romania, riscul de cutremur exista, tinand cont de activitatea seismica din zona Vrancea. In document se arata ca, in situaţia unui seism de magnitudine mare, trei sferturi dintre locuitorii Romaniei pot fi afectati.

Riscul de producere a unui cutremur major se mentine, iar in zonele care pot fi afectate de acesta locuieste 75% din populatia Romaniei si exista importante elemente de infrastructura critica„, se noteaza in proiectul Strategiei.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.