„Banatul in anii primei mari conflagratii mondiale” – un volum valoros lansat sub egida Fundatiei Politehnica si a Muzeului Banatului

Sala Senatului Universitatii Politehnica din Timisoara a gazduit lansarea volumului „Banatul in anii primei mari conflagratii mondiale” semnat de istoricul  Vasile Dudas, o sinteza de proportii despre un moment de cumpana din istoria unui tinut de o importanta majora pentru Romania.

“Politehnica nu reprezinta doar o institutie tehnica,  ci, in decursul istoriei a incercat si eu cred ca a reusit, sa dea un semnal ca poate sa existe cultura si intr-o institutie tehnica care poate fi un pilon pentru acest oras si pentru zona Banatului , ca se poate face calitate nu doar din punct de vedere tehnic. De aceea sprijinim din toate punctele din toate puterile orice actiune care aduce in prim plan Timisoara, care aduce in prim plan oamenii care sunt legati de aceasta zona, si astfel, implicit, suntem si noi pare la acest eveniment . “ a spus, cu ocazia lansarii volumului, prof.dr.ing. Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.

Volumul este cel cu numarul 30 din colectia Biblioteca Banatica de la editura David Press Print, aceasta colectie reprezentand, la randul ei, un proiect care are in vedere valorificarea partimoniului cultural al Banatului.

“ Este vorba despre o carte deosebit de importanta din multe puncte de vedere. S-a scris mult despre Primul Razboi Mondial, dar istoricul Vasile Dudas a gasit resursele necesare sa aduca alte si alte informatii inedite despre acele momente. Cat priveste centrul de greutate al cartii, acesta vizeaza consecintele razboiului.” a declarat Ioan David, directorul editurii.


Autorul a reusit sa imbine perfect rigurozitatea informatiei istorice cu paleta de culori care transforma cartea intr-o lectura nu numai utila, dar si fascinanta, care pune momentele istorice intr-un context mai amplu ce le face usor de retinut si lesne de inteles.

“Rezultatul razboiului il cunoastem. Peste zece milioane de morti, peste 20 de milioane de mutilati, raniti, deci milioane de vaduve, milioane de copii orfani. In acest eveniment a fost implicat si Banatul, zona in care traim. Daca vom avea prilejul sa trecem prin aproape orice localitate banateana vom vedea monumente care vorbesc despre acei tineri care in 1914 au fost nevoiti sa plece la razboi. Mi-am propus in aceasta lucrare sa derulez evenimentele incepand din vara lui 1914 si sa ajung la consecintele acestei conflagratii mondiale.” a explicat autorul, istoricul Vasile Dudas.

La lansarea volumului au participat numerosi oameni de cultura,reprezentantii Fundatiei Politehnica, Universitatii Politehnica din Timisoara si Muzeului Banatului dar si oameni dornici sa afle cat mai multe, din aceasta sursa autorizata si bine documentata, despre un moment de cumpana in istoria umanitatii si consecintele lui directe asupra Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.